Herstel sponsorbestedingen in 2022

23 augustus 2023

Het herstel van de sponsorbestedingen heeft zich in 2022 voortgezet (+3%), maar is nog niet op het pre-coronaniveau. Grootste stijging is opnieuw te zien bij media en evenementen. Dit blijkt uit de nieuwste editie van de SponsorMonitor van Respons en SponsorMaps.

Ondanks het grote aantal afgelaste evenementen in het eerste kwartaal van 2022, was het herstel van met name de festivalmarkt groot. Het aantal festivals bereikte een nieuw record, beter dan voor corona, en trok de sponsormarkt mee. Het herstel bij sportevenementen verliep minder voorspoedig en blijft 10% achter bij 2019. Maar door een aantal grote incidentele sportevenementen, zoals de (uitgestelde) start van de Vuelta, de Invictus Games en het WK Volleybal voor vrouwen liepen de sponsorbestedingen wel op ten opzichte van en jaar eerder. Net als in 2021 waren de sponsorinkomsten (€ 11 miljoen) van de Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix het omvangrijkst bij sport.

Net als vorig jaar liet het sponsordomein media in 2022 de grootste groei zien (+5%), met name veroorzaakt door de groei in billboardadvertising op tv.

Jumbo stopt en Nederlandse Loterij wordt sponsor TeamNL
In juni 2023 maakt Jumbo bekend dat het gaat stoppen met (top) sportsponsoring, zoals Max Verstappen, de Dutch GP en Team Jumbo-Visma. Het contract met het gecombineerde schaats- en wielerteam nog tot en met 2024, maar Jumbo liet weten eerder plaats te maken mocht het team een nieuwe hoofdsponsor vinden. Jumbo was goed voor € 17 miljoen sponsorgeld.

Sponsoring Nederlandse Loterij Team NL

In 2022 waren er 259 nieuwe, verbrede of verlengde sponsorcontracten. Minder dan in 2021, maar in waarde (€ 260 miljoen) een vee meer dan een jaar eerder. Grote impact had het sponsorcontract van Nederlandse Loterij dat voor tien jaar hoofdsponsor werd van TeamNL. De inschatting van de bijdrage bedraagt zo’n 50 miljoen euro.

Rabobank en Ajax voeren ranglijsten aan
Met € 18 miljoen per jaar is de Rabobank nog steeds lijstaanvoerder in de ranglijst naar grootste sponsors. Wel nam het bedrag opnieuw af (-/- 15%) ten opzichte van 2021. Vergeleken met vijf jaar geleden is het sponsorbudget van Rabobank daarmee gehalveerd. Ook in 2023 brengt de bank de sponsoruitgaven omlaag. Met respectievelijk € 17 miljoen en € 15 miljoen zijn Jumbo en Adidas de runners up.

Ajax is de lijstaanvoerder van de allereerste ranglijst Rechtenhouders, dit jaar voor het eerst opgenomen in de SponsorMonitor. Na de ruim € 39 miljoen van Ajax volgen Team Jumbo-Visma (€ 29 miljoen) en de KNVB (€ 24,5 miljoen). In de top 25 staan o.a. 6 eredivisie voetbalclubs en 6 publieksevenementen.

Verder herstel verwacht voor 2023
Halverwege 2023 lijkt het herstel sponsorbestedingen zich verder voort te zetten, bijvoorbeeld door de (inmiddels al weer tijdelijke) extra sponsoruitgaven van online kansspelaanbieders. Er blijven echter onzekere factoren zoals de voortdurende oorlog tussen Rusland en Oekraïne, de inflatie en de kans op een recessie.

CONTACT