Sponsorbestedingen 2023 fors omhoog, Jumbo de grootste

10 juli 2024

De sponsorbestedingen gingen in 2023 fors omhoog met Jumbo voor het eerst als de grootste sponsor. De totale sponsorbestedingen in Nederland groeide met bijna 10%, van 685 miljoen euro naar 762 miljoen euro.

De groei is voor een groot deel toe te schrijven aan een toename van de sponsoruitgaven in het sportdomein (+16%). Dat komt vooral door de bestedingen van de sportwedbedrijven. Zij gebruikten hun laatste kans om nog voor 1 juli 2023 contracten af te sluiten (tot medio 2025). Inmiddels mogen merken als Betcity en Toto geen nieuwe sponsorcontracten meer afsluiten. Het wegvallen hiervan zal invloed hebben op de sportsponsorbestedingen na 2025.

De sportbestedingen kregen ook een boost door de snelle groei van de sponsorships door cryptocurrency bedrijven. Of de sponsorsector echt duurzaam profiteert is echter de vraag. Weliswaar was er een flinke financiële injectie, maar sommige partijen lieten ook een grote onzekerheid zien en een instabiliteit van de sector. Opmerkelijk verder is het fenomeen padel, in 2023 goed voor zeker € 2,5 miljoen euro aan nieuw sponsorgeld.


Ajax trekt kar rechtenhouders
Nagenoeg alle sportorganisaties lieten in 2023 een flinke groei van de sponsorinkomsten zien. Uitschieter is Ajax dat, ondanks een teleurstellend seizoen, maar liefst € 41,5 miljoen kon bijschrijven aan sponsorinkomsten. Verder hebben bijna alle partners van de KNVB in aanloop naar het EK de samenwerking verlengd. In de Top 25 Rechtenhouders, dit jaar voor de 2e keer is opgenomen in de SponsorMonitor, staan 20 sportorganisaties. Bij de vijf niet sportorganisaties bleven de inkomsten in 2023 op een vergelijkbaar niveau als in 2022.


Jumbo neemt stokje over
Uniek is dat Rabobank in 2023 niet het bedrijf was met de hoogste sponsorbestedingen, maar Jumbo. Het is voor het eerst in de bijna 15-jarige geschiedenis van de SponsorMonitor dat de bank niet op 1 staat. Het zal overigens maar voor een jaar zijn, want in juni 2023 liet Jumbo weten dat het na 2023 gaat stoppen met (top)sportsponsoring, waaronder Max Verstappen, de Dutch GP en Team Jumbo-Visma.


Over de SponsorMonitor
De SponsorMonitor geeft jaarlijks inzicht in de branchecijfers sponsoring en bevat onder andere een ranglijst van de 100 grootste sponsors van Nederland en biedt de gedetailleerde profielen van de top 50 grootste sponsoren. De cijfers zijn afkomstig uit de databases van SponsorMaps en Respons. De SponsorMonitor is via de ‘Mijn Respons’ startpagina online toegankelijk voor abonnees. Een abonnement op de SponsorMonitor is hier eenvoudig online af te sluiten.

De SponsorMonitor is een uitgave van Respons & SponsorMaps

CONTACT